DRIFTSKONFERANSEN 11. - 13. SEPTEMBER

Drift og vedlikehold må bli behovsstyrt

Henrik Grini jobber hver dag med å utvikle tjenestene og produktene i Soundsensing for at kundene deres skal kunne forutse tekniske problemer. Resultatene av behovsstyrt drift er svært tydelige, mener han.

Publisert Sist oppdatert
Henrik Grini, forettningsutvikler i Soundsensing.

– Behovsstyring handler jo bare om å treffe et behov med minst mulig ressursbruk. Det er målet, ikke sant? Åpner Henrik Grini med. 

NemiTek møter han på Triaden kjøpesenter. Der skal driftsteamet bruke Soundsensing for å ha oversikt på tilstanden på en del komponenter i teknisk rom. Pumper, aggregater, vifter, og lignende. Se video i toppen av saken! 

– Det handler om å bruke minst mulig penger, minst mulig tid og minst mulig krefter, men fortsatt nok til at behovet blir møtt i seg selv.

Reduserer kostnader 

Endringen fra en fast serviceintervall på teknisk utstyr, til en behovsstyrt frekvens, er noe Grini mener alle har noe å tjene på. Spesielt byggherre.

– Den kalenderstyrte, faste servicefrekvensen kan man gjerne redusere litt, da det ligger ganske mye penger i å kutte der. Og så er det litt unødvendig, legger Grini til på slutten.

Grini kommer med en rekke argumenter for at flere burde prøve å behovsstyre servicene sine.

– For det første så sparer man jo mye tid internt, begynner Grini.

– Så er det jo en kostnad forbundet med eksterne servicer. Du betaler jo for det også, og hvis du kan kutte det så er det jo direkte penger spart der.

– For det tredje så er jo selve vedlikeholdskostnadene ofte lavere jo tidligere du kan gjøre tiltak.

– For det fjerde, og sist men ikke minst, så er det jo bedre for de som bruker bygget fordi at man unngår nedetid. Og du kan jo fikse ting før du på en måte får en konsekvens for leietager eller eller de som bruker å bygget da.

Driftsfag i endring

Grini er også tydelig på at de som drifter byggene vil ha økt behov for mer teknisk og digital kompetanse i fremtiden.

På Driftskonferansen vil Grini holde foredrag og fortelle om hvor han mener man kan spare mye. Hvor bør behovsstyring implementeres med størst gevinst først?

Driftskonferansen blir avholdt på Kielbåten 11. - 13. september. Fagprogrammet består av flere foredragsholdere innen drift. Det er også en stor fagmesse med over 30 leverandører innen faget, som vil vise sine nyeste løsninger.  

Powered by Labrador CMS