DRIFTSKONFERANSEN 11. - 13. SEPTEMBER

AF Gruppen vil bruke KI for å redusere effekttopper

I et nytt boligfelt på Billingstad vil AF Gruppen prøve noe helt nytt. De vil bruke varmtvannstanker for lagring av energi, og vil bruke KI for å optimalisere energibruken i disse. 

Publisert Sist oppdatert
Jonas Lillefoss jobber som ettermarkedsleder i AF Gruppen. Her ser han på vanntankene som skal brukes som et «batteri» for anlegget i boligblokkene på Billingstad.

Alle snakker om KI - kunstig intelligens - men mange vet ikke hvordan å utnytte det fulle potensialet. Jonas Lillefoss i AF Gruppen jobber med et prosjekt der de ser på mulighetene. Se video i toppen av saken! 

Et «batteri» i kjelleren

På et prosjekt på Billingstad pønsker Lillefoss på noe når vi møter han i teknisk rom i en av de nye boligblokkene.

Her ser han på tanker med tusenvis av liter varmtvann. Der ser han potensiale.

– Istedenfor at de begynner å lade i takt med at folk dusjer og bruker varmtvann så ønsker vi med med kunstig intelligens å bruke de mer aktivt, forteller Lillefoss.

Med aktivt, mener Lillefoss at de skal ta i bruk tankene som energilager. De kan varme opp tankene automatisk, etter en algoritme, og kanskje til og med ta i bruk KI.

– Vi har sett at hvis vi tar i bruk kunstig intelligens – værdata fra Yr – strømpriser fra Nordpool, så kan vi ta litt mer eierskap over det når vi varmer opp disse tankene.

Lillefoss ser for seg å mate KI-dataen inn i SD-anlegget slik at automatikken styrer dette selv. Hvordan det gjennomføres er ikke klart helt enda. 

– Da kan vi kjøpe strøm for å produsere varme når strømmen er billig. Varme opp tankene, så kan vi lagre den og frem til strømmen er dyr. Da får vi ned effekttoppene, avslutter Lillefoss.

Jonas Lillefoss gleder seg til å delta på Driftskonferansen, som første gang som foredragsholder.

Gleder seg til å møte bransjekolleger

Lillefoss er invitert på Driftskonferansen for å holde foredrag om dette, og han gleder seg ikke bare til å dele av sine erfaringer, men også hente inn synspunkter fra andre. 

– I september så skal jeg på Driftskonferansen og holde et foredrag om dette, og forhåpentligvis har jeg litt mer å fortelle da. Det er også nyttig å snakke med andre i bransjen som kanskje har andre erfaringer eller et litt annet perspektiv på ting. Da kommer vi kanskje på noen nye ideer! 

Driftskonferansen blir avholdt på Kielbåten 11. - 13. september. Fagprogrammet består av flere foredragsholdere innen drift. Det er også en stor fagmesse med over 30 leverandører innen faget, som vil vise sine nyeste løsninger.

Powered by Labrador CMS